Collectie Catteau

Schenking Claire De Pauw - Marcel Stal

Top image
Geavanceerd zoeken

SLUITEN

Geavanceerd zoeken
Deze collectie telt meer dan 800 vazen in aardewerk en steengoed van keramist Charles Catteau (1880-1996). Ze werd bijeengebracht door Claire De Pauw en Marcel Stal. Beide verzamelaars beschikten over zo’n verbluffend inzicht dat hun collectie de wereldwijde referentie geworden is van het oeuvre van Charles Catteau en de productie van Boch Keramis ten tijde van de art deco.

Als eerbetoon aan Marcel Stal, en met het oog op de conservatie, bescherming en valorisatie van de collectie, besliste Claire De Pauw deze verzameling aan de Koning Boudewijnstichting te schenken. Volgens haar wens is het overgrote deel van de collectie nu toegankelijk gemaakt in het Centre Keramis en het oude atelier van de fabriek Boch Keramis in La Louvière.

+

Keramist Charles Catteau

Onder invloed van de art nouveau, en later de art deco, voert Charles Catteau bij Boch Frères een vernieuwing door van vormen, decors en glazuren. Hij wordt dan ook meermaals geëerd voor de kwaliteit en vormgeving van zijn industriële creaties. Hij slaagt erin zijn creativiteit te combineren met een grootschalige productie en creëert tijdloze stukken die jaren in productie blijven.

Kunst voor iedereen

Ten tijde van de art nouveau ontstaat de idee dat kunst toegankelijk moet zijn voor het grote publiek. Het voornaamste doel is om het dagelijkse leven te verfraaien en alle bevolkingslagen te verheffen. Ook Charles Catteau sluit zich aan bij deze ideologie. Wanneer standaardisering mogelijk wordt door de industrialisering ontstaat de art deco, een stijl ten dienste van de industrie, waar hij resoluut voor kiest.

Vernieuwing & art deco

Binnen de context van de art deco gaat Catteau op zoek naar innovatie en modieuze effecten. Zo kiest hij voor steeds sterker gestileerde, aan de natuur ontleende motieven en gedurfde, levendige kleuren. Hij laat zich ook inspireren door de Japanse kunst, het afrikanisme, het Oude Griekenland, de Egyptische cultuur en door de avant-gardebewegingen, zoals het kubisme, de abstractie en de Russische balletten.

Inventaris van de collectie

Filters
Back
Filters
txdvioawpf01
sfy39587stp17